Vedella amb rovellons i xips de nyàmera

L’altre dia, d’excursió amb la Clara de Woodloveletters i els nens, ens vam equivocar de camí, entremig de boscos i fagedes espectaculars i els nens van començar a dir “si no trobem el camí, no passa res, ja portem el dinar” Tots portaven el dinar menys jo, el meu dinar estava al cotxe, me’l portava en Ferran de l’En Ruta Girona que ens esperava al salt del molí de Vidrà.

Els nens estaven preocupats (a mitges ells tenien el seu dinar), jo els vaig dir, per mi no patiu, al bosc hi ha molt de menjar i els vaig començar a ensenyar fruites, bolets i flors comestibles que anàvem trobant pel camí, escarlots, camasecs, fages (fruit del faig), mores, gavarrons (fruit de la rosa de bosc), clavells de bosc, farigola, romaní, ginebró… En fi que de gana no n’hagués passat!

Els rovellons amb què vaig fer la recepta, no els he anat a buscar jo, tot i que m’encanta anar a buscar bolets, a casa no em segueix ningú i em costa trobar el moment d’anar sola al bosc a buscar-ne. Aquests me’ls vaig trobar penjats de la porta de casa, sí tinc amigues que m’estimen i em coneixen molt!

A més he acompanyat el plat d’uns xips de nyàmera, aquestes sí que les he collit jo, quan veieu que la planta es comença a pansir, arrenqueu-la i trobareu els bulbs que tenen un gust molt fi de carxofa.

Idees!

Acompanyeu el guisat d’un puré de patates, en aquest cas jo vaig coure les patates al microones, un cop cuites les vaig saltejar amb uns alls i una cullerada d’oli d’oliva i les vaig anar aixafant; o amb una mica d’arròs bullit o unes verdures saltejades.

Els bolets, podeu utilitzar els que més us agradin. Si els aneu a buscar al bosc, assegureu-vos de conèixer bé els bolets que colliu, si dubteu, no els agafeu.

Si no teniu nyàmeres a prop, podeu substituir-les per uns xips de carxofa, de nap, d’api-rave…

Ingredients

500g de vedella per estofar

2 cebes

2 pastanagues

1 branca d’api

1 cabeça d’alls

3 tomàquets madurs

1 got de vi negre

Aigua o caldo

Rovellons

1 gra d’all

Sal, pebre i Oli

1 nyàmera

Som-hi!

Salpebrem els daus de vedella i la marquem en una cassola a foc fort. Quan estigui ben daurada, per tots costats la reservem.

Abaixem el foc i hi posem la ceba, la pastanaga i l’api tallat a daus i la cabeça d’alls tallada per la meitat.

Quan les verdures hagin suat tota la seva aigua, hi afegim la vedella i el tomàquet tallat a daus petits i deixem que es cogui bé el tomàquet.

Hi afegim el vi negre i deixem que s’evapori tot l’alcohol. després hi afegim un got d’aigua o de caldo i deixem que cogui fins que la vedella sigui ben tendra (si fa falta hi anem afegint aigua).

Retirem la carn i colem la salsa amb un colador xinès o un de malla fina (si triturem les verdures la salsa ens quedarà més clara).

Tornem a afegir la carn i deixem que la salsa redueixi.

En una paella amb una mica d’oli, sofregim un gra d’all tallat a dauets petits. Quan comencin a agafar color hi afegim els rovellons fins que siguin cuits.

Afegim els rovellons a la vedella i deixem que cogui tot junt uns minuts perquè agafin gust.

Pelem la nyàmera i amb el mateix pelador o amb una mandolina la tallem a làmines fines. Posem un cassó al foc amb oli abundant i quan sigui calent i posem les làmines de nyàmera i quan comencin a agafar color les retirem a un paper absorbent.

Servim la vedella amb rovellons amb uns xips de nyàmera al damunt.

 

Deixa un comentari